БГНЕС
Президентът на Йемен отхвърли предложението на арабските страни от Персийския залив, съобщи Ал-Джазира.  Припомняме, вчера стана ясно, че Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Оман, Катар и Кувейт, са разработили план, според който Али Абдула Салех е длъжен да напусне поста. Предложението предвижда той да предаде властта на своя заместник, под чието ръководство впоследствие да бъде създаден преходен съвет.

В реч, излъчвана по държавната телевизия на Йемен и цитирана от Ал-Джазира, президентът отхвърли искането на страните от Персийския залив. Ние сме родени свободни, със свободно бъдеще и те трябва да уважават това, заяви Салех. Отхвърляме всеки удар срещу демокрацията, конституцията и свободата, категоричен бе той.

Нашата сила идва от силата на народа ни, не от Катар или от някой друг, каза още йеменският президент и определи предложението на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив като груба намеса във вътрешните работи на Йемен.

Междувременно и днес хиляди йеменци взеха участие в два успоредни протеста в столицата Сана. По-голямата част от тях настояваха за оттеглянето на Салех. Не бяха малко и тези, които се обявиха публично в негова защита, пише още Ал-Джазира.

Антиправителствените акции в Йемен започнаха в началото на годината. Основните искания на протестиращите са прекратяване на 30-годишното управление на Салех. По време на сблъсъците между опозиционерите и правителствените части са загинали повече от 120 души.