Сръбският президент Александър Вучич опроверга обвиненията за "руска следа" в протестите в Белград, каквито съобщения имаше в редица сръбски медии.

Той трябваше да отговаря на въпрос в предаване по телевизия Pink, който се отнасяше до това дали Русия е участвала в организирането на протестите, съобщава агенция ТАСС.

"Нямам доказателства за това" - посочил Вучич.

Въпросът бе зададен във връзка с това, че насрочена за 8 юли среща на Вучич с руския посланик на Сърбия, бе отменена.

"Това стана по технически причини" - обясни Вучич и побърза да уточни: "Утре ще се срещна с руския посланик".

За шеста поредна вечер пред Скупщината в Белград се събраха стотици граждани, недоволни от управлението на президента Александър Вучич.

Сръбските медии съобщиха и за демонстрации в Крушевац и Ниш, които, за щастие, този път се различаваха от тези пред предходните дни, и в тях нямаше стълкновения.

По-рано руското външно министерство опроверга информации в отделни медии, че зад безредиците в Белград има "руска следа". "Очевидно авторите на тези писания се опитват да следват добре познатите конспиративни теории на техните спонсори и заради това виждат навсякъде "ръката на Москва". Подобни внушения имат една единствена цел - да хвърлят сянка върху руско-сръбското партньорство", се казва в съобщението на руското външно министерство.

Припомняме, че във вторник - 7 юли - Вучич обяви полицейски час в Белград във връзка с пандемията от коронавирус, който трябваше да е в сила от петък вечерта до понеделник сутринта. Сръбските граждани обаче не подкрепиха решението на сръбския лидер и излязоха на улицата. Мирният протест прерасна в опит да се щурмува сградата на парламента. Стигна се обаче до мащабни сблъсъци между полиция и демонстранти. Още в сряда Вучич отмени решението си, но демонстрантите настояха за смяна и на състава на кризисния щаб, който според тях е силно политизиран. Освен това поискаха и оставките на няколко полицейски началници, отговорни за насилието над демонстранти.

Вучич обвинява чуждо разузнаване за протестите в Белград

Вучич обвинява чуждо разузнаване за протестите в Белград

Свързва сблъсъците с предстоящите преговори за Косово, председателствани от ЕС

По информация на Сръбската национална телевизия в четвъртък в Белград са били задържани граждани на Израел и Киргизстан за участие в безредиците. Сръбското издание "Alo" съобщи, че в протестите в Белград са участвали наемници от американската частна военна компания Blackwater.