След като президентът на САЩ Джо Байдън определи Владимир Путин за "убиец", който ще "плати цената" за намесата в изборите в САЩ, "Франс прес" припомня какво мислят неговите предшественици за руския президент.

Американският президент Бил Клинтън заяви, че e бил притеснен, след като е поздравил Путин за заемането на длъжността президент на Русия през 1999 г., "мислейки, че е достатъчно корав, за да държи Русия заедно".

Клинтън, който имаше топла връзка с ментора на Путин Борис Елцин, го намираше за студен, но в мемоарите си пише, че "Елцин избра наследник, който имаше уменията и способността... да управлява бурния политически и икономически живот на Русия по-добре, отколкото (болния) Елцин вече би могъл". 

Байдън счита Путин за "убиец"
Обновена

Байдън счита Путин за "убиец"

Русия трябва да "заплати цена" за намесата си в американските избори

Джордж У. Буш насаме нарече Путин "един студен пич", преди да бъде избран. Но той беше очарован на първата им среща в Словения през 2001 г., като каза, че го погледнал в очите, за да "усети душата му".

"Той е човек, отдаден дълбоко на страната си", добави той.

Дълбоко религиозният Буш е бил докоснат от история, която Путин му е разказал за това как кръстът, който му е дала майка му, е бил единственото нещо, което е оцеляло при пожар в дачата му (вила).

Неговият вицепрезидент Дик Чейни обаче не помръдна, казвайки, че когато е видял Путин "мисля КГБ, КГБ, КГБ", имайки предвид съветската тайна служба, към която някога е принадлежал руският президент.

Но отношенията се влошиха и от двете страни, когато Буш каза на датския премиер през 2006 г., че Путин е "зле информиран. Това е все едно да спориш с осмокласник с неговите грешни факти".

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Путин в отговор пожела на Байдън много здраве - без ирония и шеги

Сред политическата върхушка на САЩ имало много честни и почтени хора

Путин настоя, че няма да бъде поучаван за демокрацията. "Не бихме искали да имаме демокрация като в Ирак", саркастично отбеляза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с американския си колега.

Буш също така каза на британския премиер Тони Блеър, че едва не е изгубил самообладание по време на среща с Путин, казвайки: "В един момент преводачът ме разяри толкова, че едва не посегнах над масата и да ударя човека. Той имаше подигравателен тон, отправяйки обвинения за Америка."

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., Буш се конфронтирал с Путин директно на Олимпийските игри в Пекин, пише той в своите мемоари.

Казал му, че го е предупредил, че грузинският президент е с буйна кръв.

"И аз съм с буйна кръв", отговорил Путин.

"Не, Владимир, отвърнал Буш, ти си студенокръвен".

Русия иска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин убиец

Русия иска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин убиец

Депутати зоват за остра реакция срещу Вашингтон, повратна точка между САЩ и Русия

Отношенията между САЩ и Русия станаха най-хладни след Студената война по времето на първия чернокож президент на Америка.

Барак Обама не се опита да скрие подозрението си към руския си колега. "Нямам лоши лични отношения с Путин", каза той пред репортери през 2013 г., но "когато водим разговори, те са откровени, те са прями... и конструктивни. Знам, че медиите обичат да се фокусират върху езика на тялото, а той има такъв небрежен вид, изглеждащ като отегченото хлапе в задната част на класната стая".

Припомняйки известната фраза на Буш, негов и министър на отбраната на Обама Робърт М. Гейтс пише в мемоарите си, че когато за пръв път е погледнал в очите на Путин през 2007 г., "точно както очаквах, видях студенокръвен убиец".

Доналд Тръмп направи толкова малко усилия, за да прикрие възхищението си от руския държавен глава, че мнозина във Вашингтон се чудеха дали той не е бил "пробит" от шпионските служби на Кремъл, които Путин някога е ръководил.

"Харесвам Путин, той ме харесва", настоя Тръмп миналата година, казвайки на журналиста Боб Уудуърд, че "колкото по-корави и по-лоши" са силните лидери, "толкова по-добре се разбирам с тях".

Тръмп заяви след срещата помежду им през 2018 г., че бил по-склонен да вярва на Путин, отколкото на ФБР във връзка с руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

"Президентът Путин казва, че това не е Русия. Не виждам причина да е тя", добави той.