Иранският президент Хасан Рухани и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха да подобрят отношенията, включително и в борбата срещу тероризма. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от иранската държавна новинарска агенция "ИРНА". Договорката идва след размяната на гневни реплики между регионалните съперници.

Техеран и Анкара подкрепят различни страни в конфликта в Сирия. Иран подкрепя правителството на президента Башар Асад, докато Турция подкрепя елементи на сирийската опозиция.

Миналия месец Ердоган и турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвиниха Иран, че опитва да дестабилизира Сирия и Ирак, както и в сектантство. Това стана причина Техеран да привика посланика на Анкара.

Ердоган и Рухани се срещнаха в кулоарите на среща за икономическо сътрудничество в пакистанската столица Исламабад, съобщава ИРНА, без да дава подробности за разговорите.

Регионалното съперничество между Иран и Турция не е нещо ново, но политически анализатори свързват по-строгата реторика на Анкара с подхода на американския президент Доналд Тръмп в Близкия изток.

Тръмп остро критикува Иран, включително ядрената сделка от 2015 г. с великите сили. Турция пък, съюзник в НАТО, се надява за подобряване на отношенията с Вашингтон след охлаждане, породено донякъде от критикуването на САЩ към Анкара заради правата на човека.

В друг помирителен ход от страна на Турция, Чавушоглу заяви пред ИРНА, че Анкара оценява изразената от Техеран подкрепа за правителството по време на проваления военен преврат срещу Едроган на 15 юли миналата година.

"Иран беше с нас, за да подкрепя нашето правителство във всяка минути в нощта, докато някои други държави само ни се обадиха дни или дори седмици след опита за преврат", заявява турският външен министър.

Миналата седмица външният министър на Иран Мохамед Джават Зариф нарече Турция неблагодарен съсед.

"Те, Турция, ни обвиняват в сектантство, но не помнят, че ние не спахме в нощта на преврата", заяви той.