Медийният магнат Набил Каруи продължава да бъде кандидат на президентските избори в Тунис, които трябва да се проведат на 15 септември, въпреки арестуването му в петък, 23 август. Това съобщение бе разпространено от избирателната комисия, цитирано от Ройтерс.

Каруи бе задържан със съдебна заповед по обвинение за пране на пари и укриване на данъци. Неговите поддръжници твърдят, че това е политически акт - за да бъде възпрепятстван да се яви на изборите. Правителството отхвърли обвиненията и защити независимостта на съдебната система, а избирателната комисия потвърди президентската му кандидатура. "Докато няма влязла в сила присъда, Набил Каруи продължава да бъде кандидат за президент" - обясни пред медиите директорът на комисията Набил Бафун.

56-годишният Каруи е собственик на телевизионния канал "Несма" и един от фаворитите в изборите, насрочени след смъртта на 92-годишния президент Бежи Каид Есебси - първия демократично избран президент през 2014 г. след въстанието на Арабската пролет от 2011 г. Негов основен конкурент между 24 кандидати е премиерът на страната Юзеф Шахед.

Радев цени приноса на Тунис за стабилност в региона

Радев цени приноса на Тунис за стабилност в региона

По думите му Тунис е важен партньор на ЕС в борбата с тероризма

Президентът на Тунис има правомощия в сферата на външните работи и отбраната, докато премиерът ръководи делата в страната.