Шведското председателство на ЕС предупреди, че ако Ирландия отхвърли Договора от Лисабон на референдума си на 2 октомври, това ще е краят за този договор, от който се очаква да подобри работата на европейските институции.

Това съобщи europe.bg

"Те (ирландците) са тези, които да вземат решението. Ако кажат "не", ще продължим с Договора от Ница", заяви в понеделник в Стокхолм шведският премиер Фредрик Рейнфелд на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

Договорът от Ница е сега действащият договор за работата на ЕС. Според публикувано допитване във в. "Айриш таймс", поддръжниците на Договора от Лисабон продължават да водят с 46 %. В сравнение с предишно допитване от май обаче колебаещите се нарастват със 7 процентни пункта до 25 %, а противниците на ратификацията на договора се увеличават с един процентен пункт до 29 %.

Освен референдума в Ирландия, Договорът от Лисабон трябва все още да мине през ратификация в Германия, Полша и Чехия. Миналата година ирландците го отхвърлиха с 53,4 % от гласовете.

Йежи Бузек ще посети Ирландия за да окаже подкрепа на кампанията в полза на договора.

"Не трябва много да натискаме ирландците, защото те сами трябва да решат. Нужно е обаче да се обяснят някои неща и бих искал да отида там за дискусия с гражданското общество, населението и институциите по повод това гласуване", каза председателят на Европейския парламент.