През нощта на 9 срещу 10 август руските военни са обстрелвали Днепропетровска област в Украйна с реактивни системи "Град", съобщи губернаторът Валентин Резниченко, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според него руските военни са изстреляли 80 ракети по жилищните квартали в района. Под обстрел са попаднали град Марганец и районът на селището Мировое.

В резултат на обстрела в Марганец, според Резниченко, са убити 12 души, още 11 са настанени в болница (петима от тях са в тежко състояние).

В града са повредени повече от 20 многоетажни жилищни сради, център за предоставяне на административни услуги, дворец на културата, общежитие, две училища, сградата на градския съвет и няколко други административни сгради.

Освен това, според Резниченко, в едно от селата на Днепропетровска област е загинала жена, чиято къща е напълно разрушена.

Западните медии съобщиха, че украинските войски са предприели контранастъпление край Изюм, но Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не коментира този факт, като изобщо не спомена действията в района във вечерната си сводка. Подобно мълчание показва забележима промяна в предишния характер на отразяването от украинска страна на случващото се по оста Харков-Донецк.