Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан рискува да предизвика криза в отношенията на партията си "Фидес с дясноцентристките партии в Европейския съюз заради закони, които те обвиняват в нарушаване на гражданските права и свободи. Това предупреди приближен на германския канцлер Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

Преизбран по-рано тази година, Орбан привлече критики към себе си за забавянето на акредитацията на Централноевропейския университет, основан от американския финансист Джордж Сорос, който е отявлен критик на Орбан.

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 г.

Предложеният закон, който ще подчини неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, на стриктно регулиране, беше сравнен от критиците с мерки в държави извън Европейския съюз като Русия.

Критиците твърдят, че Европейската народна партия (ЕНП), която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, се въздържа от сериозни критики заради нуждата от гласовете на членовете ѝ в Европейския парламент. Водещата позиция на "Фидес" в Унгария означава, че тя има голям принос за силата на ЕНП.

Ала Андреас Ник, който е депутат от ХДС и докладчик на партията си за Унгария, се превърна в последната фигура от ЕНП, която изтъква, че последните действия на Орбан спрямо Централноевропейския университет и неправителствените организации рискуват да преминат червени линии.

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу Орбан и партия ФИДЕС

Десетки хиляди унгарци протестираха срещу Орбан и партия ФИДЕС

Искания за независими институции и свободни медии…

"Бих ли предпочел "Фидес" да остане в християндемократическия лагер? Разбира се", изтъкна Ник пред "Ройтерс", като допълни: "Но нашите унгарски приятели трябва да разберат, че пресичането на определени линии ще направи живота много труден за всички."

Неговите коментари, идващи малко след критиките на Манфред Вебер, друг приближен на Меркел и председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, показват, че търпението изтича към партия, която все повече се разглежда като далеч извън борда на демократичния мейнстрийм.

Съветът на Европа, който наблюдава човешките права в Европа, ще излезе с доклад за предложения закон за неправителствените организации следващия месец, а Андреас Ник каза, че реакцията на Унгария към това ще бъде решаващ тест за желанието ѝ да отговори на критиките.

Триумфът на Орбан и смешният плач на левичарите

Триумфът на Орбан и смешният плач на левичарите

Изборните резултати в Унгария всъщност показват пропорциите такива, каквито би следвало да бъдат в една нормална ситуация, смята Димитър Петров