През август миналата година водена на ръка счетоводна книга се появи в Украйна с доларови суми и дати срещу името на Пол Манафорт, който тогава беше шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп.

Украинските разследващи го определиха като доказателство за плащания "под масата" от проруска политическа партия - и част от по-мащабна схема за корупция при бившия президент на Украйна Виктор Янукович. Манафорт, който е работил за партията като международен политически консултант, публично постави под въпрос автентичността на счетоводната книга.

Сега обаче финансови документи, наскоро получени от "Асошиейтед прес", потвърждават, че най-малко 1,2 млн. долара в плащания, записани в счетоводната книга срещу името на Манафорт, действително са били получени от неговата консултантска фирма в САЩ. Те включват плащания през 2007 и 2009 г., предоставяйки първото доказателство, че фирмата на Манафорт е получила поне някаква част от парите, вписани в т. нар. черна счетоводна книга.

Двете плащания са били извършени години преди Манафорт да вземе участие в предизборния щаб на Тръмп, но за първи път подкрепят правдоподобността на счетоводната книга. Те също така я поставят в нова светлина, след като американски федерални прокурори започнаха разследване върху работата на Манафорт в Източна Европа като част от по-мащабно антикорупционно разследване.

Отделно Манафорт е също така наблюдаван изкъсо като част от разследванията на Конгреса и ФБР за възможни контакти между сътрудници на Тръмп и руското правителство по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

Плащанията, описани подборно в счетоводната книга и потвърдени от документите, получени от АП, не били свързани с предизборната кампания през 2016 г. и са били направени години преди Манафорт да работи като шеф на предизборния щаб на Тръмп без да получава заплащане за това.