Пътищата за излизане от Бахмут на частите на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" бяха минирани от представители на руското министерство на отбраната. Това съобщи на 2 юни в Telegram финансистът ѝ Евгений Пригожин.

Пригожин каза, че почти 99% от частите му са напуснали Бахмут и всички позиции са прехвърлени на Министерството на отбраната. Той подчерта, че не е имало провокации от Въоръжените сили на Украйна, но "изненади чакат от другата страна".

Малко преди тръгването засякохме подозрителна дейност по маршрута ни. Като част от разкриването на тази подозрителна дейност, ние се обадихме на правоприлагащите органи и започнахме да разследваме нашите изходни маршрути по пътищата. Открихме около дузина места, където са поставени различни взривни устройства, вариращи от стотици противотанкови мини до тонове пластиди. Всичко това беше под контрол. Водят се огледи и огледи. Тези, които поставиха тези обвинения, бяха представители на руското министерство на отбраната", каза Пригожин.

Пригожин твърди, че взривни устройства са поставени по нареждане отгоре.

Пригожин не иска да бъде зависим от "клоуни"

Пригожин не иска да бъде зависим от "клоуни"

Иска собствено "парче" от фронта

Тези заряди не трябваше да се подреждат, за да овладеят врага, тъй като той се намира в тилова зона. Следователно може да се предположи, че те са искали да посрещнат настъпващите части на ЧВК "Вагнер" с тези заряди, въпреки че ние не вървим в колони", каза Пригожин.

Според него всички подразделения на ЧВК "Вагнер" са живи и здрави, няма пострадали.

"Предполагаме, че това е опит за публично бичуване", убеден е Пригожин.

Припомняме, че ден по-рано той заяви, че неговата група "Вагнер" ще продължи да се бие в Украйна, ако хората му получат отделен участък от фронта, без да се налага да зависят от "клоуни", които командват части от руските въоръжени сили.

ISW: Кадиров сменя Пригожин на първата бойна линия в Украйна

ISW: Кадиров сменя Пригожин на първата бойна линия в Украйна

Най-малко 7 000 чеченци са хвърлени да воюват

Празнувайки 62-ия си рожден ден в четвъртък на тренировъчен лагер, Пригожин също потвърди, че хората му най-накрая ще напуснат източноукраинския град Бахмут на 5 юни, след като го предадат на руската армия. Наемниците на Вагнер превзеха опустошения град в края на май след месеци на жестока война.

"Ако цялата верига (на командване) е 100% провалена и ще бъде ръководена само от клоуни, които превръщат хората в месо, тогава ние няма да участваме в нея", каза Пригожин, известен с откровените си, често изпълнени с ругатни, коментари на тема провеждането на войната.

"Красиво, нали?" каза той на руски репортери с усмивка, взирайки се в нощното небе, осветено от взривове и червени сигнални ракети срещу залпове от автоматична стрелба на неговите наемници.

След това той се зае с подробно описание на протезите за крака, които неговите ранени хора са получили, включително тези, които са продължили да се бият.