Руският бизнесмен Евгений Пригожин призна, че се е намесвал в изборите в САЩ и ще продължи да го прави и в бъдеще, съобщава "Ройтерс".

Това е първото подобно признание от страна на човек, официално посочен от Вашингтон, че оказва влияние върху американската политика.

В коментари, публикувани от пресслужбата на неговата фирма за кетъринг "Конкорд" в руската социална мрежа ВКонтакте, Пригожин заявява: "Намесихме се (в изборите в САЩ), намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както го умеем".

Изявлението му идва в навечерието на междинните избори в САЩ.

ISW: Пригожин се бори за независимост като руски лидер

ISW: Пригожин се бори за независимост като руски лидер

Поредният анализ на Института за изследване на войната"

"По време на нашите прецизни операции ще отстраним наведнъж както двата бъбрека, така и черния дроб", посочи Пригожин, без да разясни завоалирания си коментар.

Пригожин, който често е наричан "готвача на Путин", тъй като неговата компания за кетъринг работи по договори с Кремъл, официално е обвинен, че спонсорира базирани в Русия "ферми за тролове", които се опитват да влияят на политиката на САЩ.

През юли Държавният департамент на САЩ предложи награда в размер до 10 млн. долара за информация за Пригожин във връзка с "участие в намеса в американските избори". Той е включен в санкционните списъци на САЩ, Великобритания и Европейския съюз.

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Евгени Пригожин за първи път потвърди връзката си с "Вагнер"

Той категорично отричаше такава връзка досега

Доскоро Пригожин не се изявяваше публично, но в хода на войната в Украйна позициите му станаха по-открити, включително критиките му за работата на руските генерали.

През септември той призна, че е основал подкрепяната от Кремъл организация, използваща наемници - група "Вагнер", която действа в Сирия, Африка и Украйна.

Миналия петък групата "Вагнер" откри център за отбранителни технологии в Санкт Петербург - поредната стъпка на Пригожин да подчертае своята съпричастност с военната дейност в Русия.

САЩ: Русия е изхарчила 300 млн. $ за политическо влияние в други държави

САЩ: Русия е изхарчила 300 млн. $ за политическо влияние в други държави

Според Държавния департамент това е само върха на айсберга