В петък т.нар. ЧВК "Вагнер" откри своя военно-технологичен център в Санкт Петербург.

Според руските информационни агенции "ЧВК Вагнер Център" възнамерява да разработва отбранителни технологии.

По-рано бизнесменът Евгений Пригожин, който неотдавна за първи път потвърди, че е ръководител на ЧВК "Вагнер", заяви, че центърът включва комплекс от сгради, в които ще работят "изобретатели, дизайнери и ИТ специалисти". Планира се в него да се помещават и експериментални производства и стартиращи предприятия.

Пригожин предлага 1500 долара на месец и убежище на афганистанските командоси

Пригожин предлага 1500 долара на месец и убежище на афганистанските командоси

Те се страхуват от депортиране в Афганистан

Ако проектът се окаже успешен, казва Пригожин, центърът "Вагнер" може да има филиали.

Преди това Евгений Пригожин предпочиташе да остава в сянка, но напоследък все по-често се изявява публично, като открито коментира войната в Украйна и критикува руското военно командване.

През последните месеци ЧВК "Вагнер" и Пригожин привлякоха вниманието с откритото набиране на затворници в руските затвори, включително осъдени за тежки престъпления, в своите редици.

В същото време работата на частните военни компании в Русия не е законово регламентирана и дейността на техните бойци формално попада в обхвата на члена от Наказателния кодекс "Наемничество.

Миналата година говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че понятието "частна военна компания" не съществува в руското законодателство: "Всички говорят за някаква ЧВК на някакъв "Вагнер", но факт е, че нямаме такава разпоредба в закона. Какво очаквахте от президента, как може да коментира нещо, което не съществува?"

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Каква е политическата тежест на главните поддръжници на войната

През пролетта на тази година в Държавната дума беше внесен закон, който да регулира ЧВК, но все още не е приет.

Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции срещу Евгений Пригожин като човек, отговорен за дейността на ЧВК "Вагнер" в Сирия, Африка и Украйна.

През 2017 г. специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлер обвини Пригожин в участие в заговор срещу Съединените щати във връзка с дейността на базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания, известна като "Фабрика за тролове на Олгински", финансирана от неговата компания "Конкорд мениджмънт и консултиране".