Село Благодатное в Донецката народна република (ДНР) близо до Соледар премина под контрола на руските сили. Това съобщи в неделя основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, цитиран от ТАСС.

"Подразделенията на ЧВК "Вагнер" превзеха Благодатно. Благодатно е под наш контрол", каза Пригожин, чиито думи са цитирани в Telegram канала на неговата пресслужба.

Коментарът е придружен от аудиозапис на думите на командира на щурмовия отряд, който според Пригожин е излязъл в южните покрайнини на Благодатни.

Припомняме, че Министерството на отбраната на Руската федерация по-рано съобщи, че Соледар е бил освободен от украинските формирования на 12 януари.

Според официалния представител на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков, пълният контрол над този град позволява да се прекъснат пътищата за снабдяване на украинските войски в Артемовск, а след това да се блокират и обкръжат останалите там части.

Украинската армия призна отстъплението си от Соледар

Украинската армия призна отстъплението си от Соледар

Градът вече е под контрола на проруската ДНР

На 26 януари руските сили се окопаха в покрайнините на Угледар, каза Игор Кимаковски, съветник на изпълняващия длъжността глава на ДНР.

На 28 януари Министерството на отбраната отбеляза, че руските войски продължават успешното си настъпление в южнодонецкото и запорожското направление.