Правителственият вестник "Ал-Ахрам" съобщи, че Националният изборен орган, който отговаря за организирането на гласуването, е регистрирал "безпрецедентна" избирателна активност.

Избирателните секции затвориха врати в 21:00 ч. (19:00 GMT), а резултатите ще бъдат обявени следващия понеделник.

Очаква се сегашният президент Сиси да спечели с голяма победа, въпреки че Египет е обхванат от различни кризи, включително войната Израел-Хамас в съседна Газа и най-тежката икономическа криза в страната, уточни АФП.

Бившият топ военен се кандидатира срещу трима относително неизвестни: Фарид Захран, лидер на ляво ориентираната Египетска социалдемократическа партия; Абдел-Санад Ямама, от Уафд, стара, но сравнително маргинална партия; и Хазем Омар от Републиканската народна партия.

Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Президентът на Египет: Кайро играе положителна роля за деескалацията в Газа

Той присъства на инспекция на египетски бойни самолети, танкове и друга военна техника по време на учение

За повечето египтяни, чиито спестявания бяха намалени в безмилостната икономическа криза, започнала в началото на миналата година, разходите за живот са техен основен приоритет.

Годишната инфлация в момента възлиза на 38,5 процента, като икономиката, зависима от вноса, страда от сериозен недостиг на чуждестранна валута, след като египетската лира загуби половината от стойността си за една година.

Тези избори ще осигурят третия - и според конституцията последен - мандат на Сиси.