Египет играе "много положителна роля", опитвайки се да намали ескалацията и да намери дипломатическо решение на конфликта между Израел и "Хамас". Това обяви днес египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси, съобщава "Ройтерс".

Той присъства на инспекция на египетски бойни самолети, танкове и друга военна техника по време на учение на западния край на Синайския полуостров, на около 215 км от границата на Египет с ивицата Газа. Там той изтъкна, че въпреки значителните военни способности на Египет, страната винаги ще ги използва разумно и само за самозащита.

Египет пое активна роля в преговорите за достъп до помощи за хората в Газа през пропускателния пункт "Рафах", който споделя с региона. Страната посредничи и в преговорите за освобождаване на заложници, като същевременно се застъпва за прекратяване на огъня в конфликта.

Шолц предупреждава други страни да не се намесват в Газа

Шолц предупреждава други страни да не се намесват в Газа

Германия твърдо подкрепя Израел

"Много е важно, когато имате такъв вид власт, да я използвате разумно, мъдро и зряло, без да прекрачвате разумните граници и да не си правите илюзии относно собствената си сила", каза той, в контекста на призивите към Египет да се включи в конфликта. "Имате тази способност да се защитавате... никога не позволявайте на гнева или плама да ви накара прекалите", добави той.

Египетският президент, който предстои да се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Кайро днес, уточни, че военното учение се състои по случай отбелязването на 50-ата годишнина от войната срещу Израел през 1973 г., започнала на 6 октомври, но е било отложено поради конфликта в Газа.

По време на форум за мира в Кайро в събота Сиси предупреди срещу всякакви действия от страна на Израел за изместване на жителите на Газа в египетския Синайски полуостров, като заяви, че "разпадането на палестинската кауза без справедливо решение няма да се случи и във всеки случай никога няма да се случи за сметка на Египет".

САЩ, Канада, Австралия не призоваха огъня към Газа да спре

САЩ, Канада, Австралия не призоваха огъня към Газа да спре

Въпреки призивите за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и ивицата Газа