Докато западните страни, включително Австралия, Канада и Съединените щати, изразиха подкрепа за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и ивицата Газа, те се въздържаха от пряк призив за пълно прекратяване на огъня, както направиха международни организации или лидери на арабските държави.

"Нямам причина да очаквам терористична организация да покаже уважение към международното право или призиви за прекратяване на огъня", каза канадският министър на отбраната Бил Блеър.

"Честно казано, "Хамас" трябва да бъде унищожен като заплаха - не само за Израел, но и за целия свят", добави министърът.

По-рано високопоставени служители в Белия дом и Държавния департамент на САЩ също казаха, че сега не е подходящият момент за споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас.

Австралийският външен министър Пени Уонг, на посещение във Вашингтон, призова за "хуманитарна пауза във военните действия" в Газа, за да се позволи доставката на хуманитарна помощ и евакуацията на цивилни.

"Как Израел упражнява правото си на самоотбрана има значение", каза министърът в изявление, публикувано в социалните медии X. "Това има значение за цивилните в целия регион и също така има значение за устойчивата сигурност на самия Израел."

Ескадрила F-16 на САЩ пристигна в Близкия изток

Ескадрила F-16 на САЩ пристигна в Близкия изток

Австралия също изпраща свои войски и военнотранспортни самолети