След оттеглянето на предложението за "Домакинска кошница" в Кипър Агенцията за защита на потребителите насърчава изготвянето на законопроект за предоставяне на цифров инструмент, който ще позволи ежедневно сравняване на цените на дребно на продуктите, съобщава "Катимерини".

Потребителите ще могат да избират продуктите от своя списък, да сравняват цените на всеки продукт в отделните обекти за търговия на дребно и да определят колко общо ще струва кошницата в отделните обекти за търговия на дребно.

Приложението за мобилни телефони ще актуализира избора и ще уведомява потребителите за най-евтиния супермаркет въз основа на продуктите, добавени в кошницата им.

Константинос Карагеоргис, ръководител на агенцията, заяви пред комисията, че този инструмент насърчава прозрачността на цените.

Вече е изготвен проект на закона, който ще бъде изпратен на правната служба, преди да бъде представен на парламента за обсъждане, представяне на становища и гласуване.

На заседание на Комисията по търговия към Камарата на представителите пред новия министър на енергетиката, търговията и промишлеността Джордж Папанастасиу депутатите поискаха законопроектът да бъде внесен в рамките на един месец, като министърът отговори положително.

Столицата на Кипър залага на зеления транспорт

Столицата на Кипър залага на зеления транспорт

Акция на властите на Острова на Афродита

Във всеки случай, дори законопроектът да бъде приет, не се очаква приложението да бъде приложено скоро.