Примирието между Израел и палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" се запазва, като египетски посредници сноват между двете страни за гарантиране на по-дългосрочно спиране на огъня, информира "Ройтерс".

Примирието започна вчера рано сутринта, а палестинци и израелци сега оценяват щетите от 11 дни на военни действия, при които Израел поразяваше Газа с въздушни удари, а палестинските екстремисти изстрелваха огромен брой ракети по Израел. 

Блинкън и Абас обсъдиха примирието в Израел

Блинкън и Абас обсъдиха примирието в Израел

То бе договорено с посредничеството на Египет

Египет, с чието посредничество и с подкрепата на САЩ беше постигнато спирането на боевете, изпрати вчера делегация в Израел, за да обсъди начини за укрепване на примирието, включително помощи за палестинците в Газа, уточниха представители на "Хамас", като според тях оттогава делегатите водят преговори и с двете страни.

Въпреки вчерашните сблъсъци между израелската полиция и палестински протестиращи в района на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим, няма данни за изстреляни от Газа ракети или за израелски въздушни удари по палестинския анклав.

Иран приветства палестинската "победа", предупреждава за "смъртоносни удари" срещу Израел

Иран приветства палестинската "победа", предупреждава за "смъртоносни удари" срещу Израел

"Вашата съпротива принуди агресора да отстъпи"

Спасителните служби в Газа продължават да издирват оцелели сред отломките на сгради, след като вчера извадиха изпод развалините пет тела и десетина оцелели.

Общо при четвъртата война между Израел и "Хамас" от 2008 г. насам загинаха 248 палестинци, включително 66 деца. Израелските жертви са 12, включително дете, тийнейджърка и един войник. След влизането на примирието в сила и двете страни побързаха да обявят победа, като увериха, че са постигнали целите си.

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

5 извода от конфликта между Хамас и Израел

Мартин Табаков за продължилата 11 дни ескалация