Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън и палестинският президент Махмуд Абас обсъдиха в петък споразумението за прекратяване на огъня между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас". "Говорих с президента на Палестинската администрация Абас днес и обсъдихме мерки за гарантиране на прекратяването на огъня. Също така предадох ангажимента на САЩ да работят с Палестинската администрация и ООН за предоставяне на бърза хуманитарна помощ", написа Блинкън в Twitter.

Прекратяването на огъня, договорено с посредничеството на Египет, влезе в сила в 2 часа сутринта местно време в петък. Това стана след 11 дни израелски въздушни удари по блокираната Ивица Газа.

По-рано през деня говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че администрацията на президента Джо Байдън е получила "силни уверения" за прекратяването на огъня, за да спре офанзивата на Израел в ивицата Газа и ракетния обстрел от анклава.

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израелското правителство единодушно реши да прекрати огъня…

Псаки не уточни от кого идват гаранциите, освен да отбележи, че са дадени от "съответните страни", но каза, че Байдън е бил ангажиран дипломатически с израелското и египетското правителство, за да осигури примирието, преди то да влезе в сила рано в петък.

Общо 248 палестинци, включително 39 жени и 66 деца, са били убити от израелски атаки срещу Газа от 10 май. В Израел 12 души бяха убити от ракетен огън от Газа.

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Над 3000 ракети са изстреляни от Газа по Израел

Хамас се превръща в цел