САЩ ще помогнат на Израел да възстанови ПВО "Железен купол", коментира американският президент Джо Байдън.

"Говорих с Нетаняху. По-рано днес разговарях с египетския президент ал-Сиси. Премиерът Нетаняху ме информира, че Израел се е съгласил на взаимно прекратяване на огъня, без предварителни условия", обясни Байдън и добави, че според Сиси, "Хамас" и други радикални групировки в Газа също са се съгласили на прекратяване на огъня.

"Премиерът сподели с мен и своята благодарност за системата "Железен купол", която нашите държави разработиха заедно и която спаси огромен брой животи на израелски граждани - араби и евреи. 

"Уверих го в пълната си подкрепа за възстановяването на израелската система "Железен купол", за да се гарантира отбраната и сигурността на страната в бъдеще", подчерта Байдън.

Израелската армия заяви, че от Газа по Израел са изстреляни 4070 ракети, 610 са паднали в самия палестински анклав, около 90% са прихванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол".

Байдън обърка Нетаняху с президент. "Говорейки с президента Нетаняху, аз похвалих решението му да прекрати настоящите военни действия за по-малко от 11 дни. Също така подчертах казаното от мен по време на този конфликт: "Съединените щати напълно подкрепят правото на Израел да се защитава срещу безразборни ракетни атаки от Хамас и други базирани в Газа терористични групи, които отнемат живота на невинни цивилни в Израел".

По-рано кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди информация за примирие с "Хамас".

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израел обяви примирие, но се съобщава за нов обстрел от Газа

Израелското правителство единодушно реши да прекрати огъня…

САЩ се опитват да предотвратят продължаването на настоящия кръвопролитие в Близкия изток. "Проведохме интензивни дискусии на високо ниво ... с Египет, палестинските власти и други страни от Близкия изток, за да избегнем продължителния конфликт, на който бяхме свидетели през предходните години, когато започнаха военните действия", добави Байдън.

Той подчерта, че през последните дни лично е говорил много пъти с Нетаняху, както и с палестинския президент Махмуд Абас. "Оценявам и приноса на други участници в региона, коитоработиха за прекратяване на боевете".

Байдън каза, че САЩ са ангажирани да работят с ООН и други международни играчи, за да предоставят хуманитарна помощ за хората от ивицата Газа и възстановяване на анклава.

"САЩ са ангажирани да работят с ООН, ние продължаваме да работим с ООН и други международни играчи, за да предоставим навременна хуманитарна помощ и международна помощ на хората от ивицата Газа и да възстановим анклава".

"Ще приложим тези усилия в тясна координация с палестинските власти, а не с Хамас, като същевременно няма да позволим на Хамас да възстанови военния си арсенал", каза Байдън.

САЩ вярват, че в момента има "истинска възможност" за разрешаване на палестино-израелския конфликт и Вашингтон възнамерява да положи всички усилия за решаването на този проблем.

"Вярвам, че палестинците и израелците заслужават да живеят в сигурност, да се радват на свобода, икономически просперитет и демокрация. Моята администрация ще продължи да се ангажира с тиха, безмилостна дипломация, за да постигне такива цели. Вярвам, че имаме истинска възможност за напредък и аз се ангажирам да работя в тази посока".

Пентагона: Израел има право на самозащита

Пентагона: Израел има право на самозащита

Сигнал от Белия дом