Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри продажбата на прецизно управляеми оръжия на Израел на стойност 735 млн. долара, съобщи "Вашингтон пост".

Американските конгресмени са били информирани за продажбата в началото на май, близо седмица преди избухването на насилието между израелските сили и палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас", е потвърдил високопоставен източник от Конгреса на САЩ пред "Ал Арабия".

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

ЕС заклейми тероризма на "Хамас" срещу Израел

Отговарът на Израел обаче трябва да е съразмерен и съобразно международното право

"Вашингтон пост" пише, че решението идва на фона на нарастващите притеснения на някои демократи от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) относно подкрепата на настоящата администрация за израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Посочва се, че американските конгресмени са поставили под въпрос новата предложена продажба, нейния момент и предполагат, че тя може да се използва като лост, добавя "Вашингтон пост".

Неназован конгресмен е коментирал пред изданието, че разрешаването на продажбата на оръжие да се осъществи, .без да се окаже натиск на Израел да се съгласи на спиране на огъня, допълнително ще увеличи напрежението.

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Израел порази "подводница" на "Хамас" край бреговете на Газа

Готвела терористична атака в израелски води

Най-малко 200 палестинци вече бяха убити при израелските въздушни удари срещу Газа, а над 1000 души са ранени според палестинското министерство на здравеопазването.

След като Конгресът бъде официално уведомен за продажбата, конгресмените ще имат 20 дни, за да възразят срещу продажбата с необвързваща резолюция на неодобрение според "Вашингтон пост".