Принц Чарлз призна британската роля в търговията с роби, наричайки я ужасяваща жестокост, която "остави неизличими петна върху историята на нашия свят", съобщава "Ройтерс".

В реч в Гана, която е служила като основен център, където африкански роби са държани и изпращани отвъд Атлантическия океан, наследникът на британския престол коментира, че "дълбоката несправедливост" на миналото никога не може да бъде забравена.

"В събота в замъка Осу беше особено важно за мен, както и при първото ми посещение там преди четиридесет и една години, да призная най-болезнената глава от отношенията на Гана с народите на Европа, включително Обединеното кралство. Ужасяващото жестокост на търговията с роби и невъобразимото страдание, което причини, оставиха незаличима петна върху историята на нашия свят", обяснява Чарлз.

Преди два дни принцът посети Кристиансборгския замък в Осу, който първоначално функционира като датска търговска крепост за роби и откъдето се предполага, че са търгувани повече 1,5 милиона африканци.

По-късно замъкът става седалище на правителството на Гана след независимостта на страната от Великобритания през 1957 г.

"Великобритания може да се гордее, че по-късно води пътя към премахването на тази срамна търговия, ние имаме споделена отговорност да гарантираме, че невъобразимият ужас на робството никога няма да бъде забравен", обясни Чарлз в речта си.

Принцът и съпругата му Камила са на втория етап от обиколката на три африкански държави, след като посетиха Гамбия, която поздрави за това, че обръща гръб на авторитарното управление и се връща в Британската общност, преди да замине за Нигерия във вторник.

В речта си в Акра, Чарлз, който по-рано тази година бе одобрен за наследник на 92-годишната си майка Кралица Елизабет като глава на Британската общност, говори за ролята, която свободното обединение на 53 държави-членки може да играе в борбата с изменението на климата, ключов проблем на кампанията на принца.

"В такъв несигурен и променящ се свят никой от нас не може да знае каква планета ще наследят нашите внуци и пра-внуци, но Британската общност ... ни предлага жизненоважен механизъм, който да гарантира, че той не е отровен и замърсен и че неговата жизненост не е компрометирана", допълва той.

Чарлз и Камила ще приключат обиколката си седмица преди Чарлз да отпразнува 70-ия си рожден ден на 14 ноември.