Клонът на Световния фонд за дивата природа (WWF) в Германия и германският Съюз за опазване на природата настояха водещите германски политици да прекратят строителството на газопровода "Северен поток-2".

Това се посочва в писмо, изпратено от природозащитниците до германския канцлер Ангела Меркел, председателя на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и лидера на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц, съобщават германски медии.

Дания гони от териториалните си води "Северен поток 2" със закон

Дания гони от териториалните си води "Северен поток 2" със закон

Дания е в геополитически конфликт, тъй като руският "Газпром" и европейските му партньори се опитват да го построят

Според природозащитниците "Северен поток-2" представлява климатично-политическа безизходица, която застрашава уязвимата екосистема на Балтийско море и вбива клин между солидарността и доверието в рамките на Европейския съюз".

Авторите на писмото са поискали от политиците не просто да се дистанцират от "Северен поток-2", но също така да положат всички усилия за провеждането на "независима и критична проверка на процедурата за утвърждаването" на проекта на газопровода. Същевременно те са готови да се борят в съда за закриването на проекта.

Полша вижда фатални последици за Украйна от "Северен поток-2"

Полша вижда фатални последици за Украйна от "Северен поток-2"

Това предупреди новият полски премиер

Междувременно властите в Берлин коментираха, че смятат за важен контрола върху последиците от реализацията на проекта "Северен поток-2", включително и за Украйна. По думите на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт, за Германия винаги е било важно интересите на Украйна да не бъдат накърнявани от проекта.