Дания приема закон, който може да ѝ позволи да забрани руския газопровод "Северен поток 2" да преминава през териториалните ѝ води на основание сигурност или външна политика, съобщава "Ройтерс".

Мярката изменя регулаторната рамка на Дания, за да позволи на властите да използват сигурността или външната политика като причини да блокират тръбопровода.

Дания е в геополитически конфликт, тъй като руският "Газпром" и европейските му партньори се опитват да построят "Северен поток 2" - за изпомпване на природен газ за Германия през Балтийско море, заобикаляйки съществуващите сухопътни маршрути през Украйна, Полша и Беларус.

ЕС нямал правни способи да блокира "Северен поток-2"

ЕС нямал правни способи да блокира "Северен поток-2"

Това обяви еврокомисарят по конкуренцията

Предложеният маршрут преминава през датски води, но консорциумът за тръбопровода проучва алтернативен маршрут на север от датския остров Борнхолм, който ще се движи в международни води и следователно няма да бъде повлиян от потенциална датска забрана.

"Северен поток 2" вече е подал заявление за разрешение в Дания и заявлението му се оценява от Датската енергийна агенция. Промяната в закона ще влезе в сила от 1 януари, но ще се прилага за заявления, които вече са подадени.

През юни датският министър на енергетиката и климата Ларс Кристиан Лилехолт заяви, че очаква агенцията да приключи оценката си в началото на 2018 г.