Товарен самолет Илюшин Ил-76 на New Way Cargo с регистрационен номер EX-76011, извършващ товарен полет от Бишкек (Киргизстан) до Амджарас (Чад), с 5 души екипаж, е бил свален от паравоенните Сили за бърза подкрепа в Малха, Северен Дафур (Судан), съобщиха местни медии.

Те посочват, че милициите са смятали, че са свалили самолет "Антонов", използван от суданската армия. Самолетът е изгорял, няма оцелели.

Според данни на суданската служба за наблюдение на конфликти самолетът е превозвал доставки за милициите и е бил свален от тях по погрешка.

На мястото на разбиването на самолета има голям кратер в Северен Дафур.

Екипажът е включвал киргизстански инженер и руски член на екипажа, а останалите все още не са идентифицирани.

Милициите в Северен Дафур може да не са знаели за тайните нощни полети, координирани в Южен Дафур, но са били нащрек за военни самолети на суданската армия, бомбардиращи Северен Дафур.

Воюващите фракции в Судан отворени за намиране на мирно решение на конфликта

Воюващите фракции в Судан отворени за намиране на мирно решение на конфликта

Войната в страната продължава повече от 17 месеца

Все още има мистерия около сваления самолет все още не е ясна, но картата за безопасност, намерена на мястото на катастрофата, показва, че самолетът е бил Ил-76, принадлежащ на New Way Cargo. Предполага се, че е излетял от Рас ал Хайма (Обединени арабски емирства), където авиокомпанията има база за своите самолети.

Милициите в Северен Дарфур вероятно не са знаели нищо за тайните нощни полети в Южен Дарфур, координирани от ръководството на паравоенната организация. Вместо това те са били нащрек за военни самолети на суданските военновъздушни сили, които редовно са извършвали бомбардировки в Северен Дарфур както срещу цивилни, така и срещу цели на милициите.

За 16 месеца войната в Судан взе над 20 000 жертви

За 16 месеца войната в Судан взе над 20 000 жертви

Повече от 13 млн. души са били принудени да напуснат домовете си

Гражданската война в Судан започна през април 2023 г. между суданската армия и нейния бивш съюзник - Силите за бърза подкрепа (СБП), възникнали като колектив от етнически арабски милиции в Дарфур. Войната разрушава столицата на страната, разселва една четвърт от населението, разрушава икономиката и потапя части от Судан в глад.

Conflict Observatory отбелязва, че според доклад на ООН един от самолетите на New Way Airlines преди това е участвал във въздушен транспорт в подкрепа на силите на Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар в нарушение на оръжейното ембарго на Съвета за сигурност.

Войната в Судан прогони над 10 млн. души от домовете им

Войната в Судан прогони над 10 млн. души от домовете им

Над 2,2 млн. суданци са избягали в други страни от началото на конфликта

Доставките на оръжие от ОАЕ за Дарфур също нарушават оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност през 2004 г. по време на предишната война в Дарфур.

Конфликтът създаде най-голямата разселническа криза в света. Повече от 13 млн. души бяха принудени да напуснат домовете си. Близо 2,3 млн. са избягали в съседни държави.

На фона на военните действия в Судан избухна и епидемия от холера.