Франция и Германия призоваха за среща на високо равнище на Европейския съюз с руския президент Владимир Путин, но срещнаха твърда съпротива от Полша и прибалтийските страни, които не вярват на Кремъл, съобщава "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон настоя, че първата среща на ЕС с Путин от януари 2014 г. щяла да бъде шанс за диалог и спечели подкрепа от австрийския канцлер Себастиан Курц, докато ръководителите на страните членки на ЕС пристигаха на редовната си лятна среща в Брюксел, за да обсъдят нова стратегия за подобряване на отношенията с Москва.

"Нуждаем се от диалог за защита на нашите интереси ... това е диалог, необходим за стабилността на европейския континент", изтъкна Макрон и добави: "Не можем да останем в чисто реактивна логика, когато става въпрос за Русия. Надявам се, че можем с истинско европейско единство и координация да проведем този ... диалог."

Макрон убеждава: Стабилността на Европа изисква разговори с Русия

Макрон убеждава: Стабилността на Европа изисква разговори с Русия

Диалогът с Русия бил необходим и за защита интересите на ЕС

Лидерите на ЕС също така се готвят да поискат от Европейската комисия и ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел "възможности за допълнителни ограничителни мерки, включително икономически санкции" срещу Русия, се казва в проекта за комюнике от срещата на ЕС, видян от "Ройтерс".

ЕС вече има икономически санкции срещу руския енергиен, финансов и оръжеен сектор заради анексирането от Москва на полуостров Крим през 2014 г. и индивидуални санкции срещу руснаци, обвинени в нарушаване на човешките права и за използване на забранено химическо оръжие.

Дипломати посочват, че допълнителни санкции могат да ударят пране на пари в Русия или влиятелни олигарси, заподозрени в сериозна корупция в чужбина, както направи това за първи път Великобритания през април. 

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

Меркел настоява: ЕС трябва да се стреми към пряк контакт с Путин

"Не е достатъчно американският президент да разговаря с руския президент"

След предупреждения на НАТО, че Русия се опитва да разделя западните демокрации чрез дезинформация и прикрити атаки, много страни от ЕС подчертаха, че говоренето за срещи на високо равнище са преждевременни. Макрон се опита през септември 2019 г. да търси по-малко мразовити отношения с Путин, без успех.

Президентът на Литва Гитанас Науседа подчерта, че идеята е като "да се опиташ да привлечеш мечката да пази гърне с мед непокътнато".

Вчера посланиците на Франция и Германия предложиха, че провеждането на среща на високо равнище с Путин била възможен начин за възстановяване на отношенията между близките търговски партньори, следвайки срещата на американския президент Джо Байдън с Путин в Женева.

Ръководителите на страните членки на ЕС ще обсъдят подробно идеята днес.

Франция и Германия искат среща на ЕС с Путин

Франция и Германия искат среща на ЕС с Путин

Критици на по-тесни отношения с Кремъл са загрижени, че това ще възнагради Путин

"Трябва да бъдем изключително предпазливи, това не е като отношенията на Русия със САЩ", настоя Наудеда, визирайки двете съпернички, притежаващи ядрени оръжия.

Въпреки че Франция е ядрена сила, ЕС разчита на НАТО за своята териториална отбрана и взема решения между 27 държави, което улеснява Кремъл да използва разделенията. Москва отрича каквито и да било неправомерни действия.

Кремъл приветства идеята за среща на високо равнище, заявявайки, че както Брюксел, така и Москва се нуждаели от диалог.

Путин бил привърженик на засиления диалог между ЕС и Русия

Путин бил привърженик на засиления диалог между ЕС и Русия

"Оценяваме положително инициативата"

На противоположни страни в конфликтите в Украйна и Беларус и в противоречия относно правата на човека, ЕС и Русия се обвиняват взаимно в намеса в избори, дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността от Прибалтика до Черно море.

"Ние като Европейски съюз също трябва да се стремим към пряк контакт с Русия и руския президент", настоя канцлерът на Германия Ангела Меркел пред Бундестага, като допълни: "Не е достатъчно президентът на САЩ да разговаря с руския президент. Горещо приветствам това, но ЕС също трябва да създаде форуми за диалог."

Потенциалът за нови точки на възпламеняване обаче е огромен. ЕС днес официално наложи икономически санкции срещу Беларус, съюзник на Русия, който Кремъл вижда като буферна държава между Русия и НАТО.

Последната среща на високо равнище между ЕС и Русия беше през януари 2014 г., малко преди Русия да анексира полуостров Крим от Украйна.

Впоследствие ЕС замрази срещите с Путин, но неговата политика се движи на зигзаг между налагането на икономически санкции и позволяването на нов газопровод ("Северен поток 2") от Русия до Германия да завърши.