Франция и Германия са предложили да поканят руския президент Владимир Путин на среща на високо равнище с Европейския съюз като част от по-широко възстановяване на отношенията на Общността с Русия, информира "Гардиън".

Предложението от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел идва след срещата на американския президент Джо Байдън в Женева с руския президент, а поддръжници на идеята твърдят, че европейските лидери могат да предадат същите директни послания за руското поведение, като същевременно държат вратата отворена за компромиси и сътрудничество.

Критици на по-тесни отношения с Кремъл са загрижени, че това ще възнагради Путин в момент, когато той отново засилва натиска върху Украйна, а Русия е обвинявана в засилване на кибератаките срещу САЩ и техните съюзници. Това се случи в ден, когато руските военни обявиха, че са извършили предупредителни изстрели срещу британски военен кораб в Черно море близо до окупирания от Русия Крим, твърдение, което Великобритания отрече.

ЕС не е провеждал среща на върха с Путин от анексирането на Крим през 2014 г. и наложи няколко слоя санкции срещу Русия.

"Трябва да проведем дискусия за това как да се измъкнем от тази негативна спирала ... но трябва да напреднем единни", цитира думите на високопоставен дипломат от ЕС "Ройтерс", който същевременно отбелязва, че може да има противопоставяне за провеждането на такава среща от прибалтийските страни членки на Общността.

Засега не е ясно дали предложението ще включва всички 27 ръководители на страните членки или само председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Байдън и Путин се срещнаха в продължение на около три часа и половина в Женева на 16 юни, като и двамата заявиха, че срещата си е струвала, въпреки изразените оплаквания на двамата срещу съответните страни. Те се договориха, че техни официални представители ще се срещат по-често като част от диалога за стратегическа стабилност и ще проучат възможността за работа по ново споразумение за контрол на оръжията.

"Струва ми се, че като се има предвид, че Байдън току-що се е срещнал с Путин и е бил много откровен към него, е трудно да се каже, че е лоша идея дори да се срещнем", коментира Констанце Стелценмюлер, старши сътрудник в Института "Брукингс", като допълва: "Мисля, че ако е направено по начина, по който го направи Байдън, нямам проблем с това, защото смятам, че трябва да има директни послания, тъй като иначе руснаците ще продължат да ни четат погрешно."

Френско-германското предложение беше представено, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна обиколка из европейски столици, целяща по-тясно сплотяване на политиката между САЩ и ЕС.

Блинкън беше в Берлин вчера да се срещне с Меркел и колегата си Хайко Маас, за да обсъдят общата политика по Либия и други въпроси. Той трябва да пътува до Париж за среща с Макрон и след това до Рим.

САЩ предупреждават в Германия: "Северен поток 2" може да е оръжие на Русия срещу Украйна

САЩ предупреждават в Германия: "Северен поток 2" може да е оръжие на Русия срещу Украйна

Газопроводът бил руски геополитически проект