Ръководителят на германския клон на правозащитната организация „Хюман Райтс Уотч” Венцел Михалски смята, че нападенията срещу жени в Кьолн не са пряко свързани с бежанците. Пред БНР той каза, че проблемът със сексуалното насилие в Германия съществува отдавна и не е провокиран само от мигранти.

Михалски е категоричен, че полицията трябва да осигури безопасността на всички хора в Германия. Той е на мнение, че извършилите престъпленията сега трябва да бъдат съдени според германското законодателство. По думите му, пред закона всички са равни не може мигрантите да бъдат съдени по-строго, защото са чужденци.

Венцел Михалски изрази надежда случаят в Кьолн е сигнал, че трябва да се вземат още мерки. Той посочи, че и преди са имали такива случаи, включително и в други градове, при които групи млади пияни или дрогирани мъже нападат жени. Затова той смята, че има пропуск на германското законодателство, защото ако жените само били оскърбени, това реално не се считало за престъпление. Михалски е категоричен, че трябва да има наказание дори ако жена се оплаче, че някой я е докоснал. Вече имало първи сигнали, че това може да се промени. Жените трябвало да се чувстват сигурни и в безопасност и това нямало нищо общо с чужденците.

„Да, в този случай наистина нападателите бяха чужденци, но проблемът е много по-голям. За него не е търсено решение не само в Германия, но и в други европейски държави”, коментира правозащитникът.

По мнението му, засега германското общество е толерантно към мигрантите, но има риск от надигане на ксенофобска вълна, ако хората не се чувстват сигурни.

Новогодишната нощ била повратна точка в бежанската политика. Резултатите от проучване „Политбарометър” показвали, че събитията са променили възгледите на всеки трети германец. Според 60 % от хората страната нямало да се справи, обясни журналист от германската обществена телевизия ZDF Мариас Форноф. По мнението му, в момента Европа не изглежда добре и не е единна, а огромни предизвикателства като бежанската криза можели да се преодолеят само от единна Европа.