Новооткрити документи показват, че Ханс Аспергер, педиатърът, на чието име е кръстена форма на аутизъм, активно е участвал в програмата за евтаназия на нацистите в Австрия, съобщават световните информационни агенции.

Доказателствата идват от досега неизследвани документи от нацистката епоха и от записи на пациенти.

Те показват, че д-р Аспергер е печелил благоразположението на нацистите, насочвайки деца към известна клиника за евтаназия.

Проф. Аспергер е твърдял, че е защитавал пациентите си от нацисткия режим.

Записите и документите на пациентите показват, че д-р Аспергер е изпращал пациенти в клиниката "Ам Шпигелгрунд" във Виена, където те са били умъртвявани.

Открити от австрийския медицински историк Хервиг Чех, за тях беше съобщено в списанието Molecular Autism.

Чех пише в медицинското списание, че "проф. Аспергер е успял да се приспособи към нацисткия режим и е бил възнаграден за потвържденията си за лоялност с кариерни възможности".

В уводна статия в списанието, написана от учени от Кеймбридж, се изтъква, че Аспергер "по своя воля се превърна в брънка в машината за убийства на нацистите" и "част от очите и ушите на Третия райх".

Общо 789 деца са били убити в клиниката "Ам Шпигелгрунд".

Д-р Аспергер не е бил член на нацистката партия.

В реч през 1980 г. във Виенския университет, малко преди да почине на 74-годишна възраст, той заявява, че е бил издирван от "Гестапо" (тайната полиция на нацистите) за отказа му да им предава деца.

Синдромът на Аспергер за първи път е бил идентифициран от проф. Аспергер през 1944 г., обаче терминът "аутистична психопатия" е бил използван до 1981 г.

През 1981 г. британският психиатър Лорна Уинг въвежда диагнозата синдром на Аспергер.

"Никой с диагноза синдром на Аспергер не трябва да се чувства по какъвто и да е начин опетнен от тази смущаваща история", подчертава Карол Пови, директор на Центъра за аутизъм към Националното аутистично дружество.

"Очакваме тези открития да предизвикат голям разговор сред 700-те хиляди души, страдащи от аутизъм във Великобритания и членовете на техните семейства, особено онези, които се идентифицират с термина "Аспергер", допълва Карол Пови.