Турската валута лирата отслабна до рекордно ниско равнище от 4,9767 спрямо долара по време на търговията на пазарите в Азия тази сутрин, засегната от притесненията относно икономическото управление и паричната политика при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, който вече официално разполага с големи изпълнителни правомощия, съобщава "Ройтерс".

Турската лира загуби около 22 на сто от стойността си спрямо американската валута досега през тази година, тъй като инвеститорите се притесняват от влиянието на Ердоган върху паричната политика и от многократните му призиви за по-ниски лихви.

Ердоган: Заложете на лирата, а не на долара

Ердоган: Заложете на лирата, а не на долара

Валутна треска в Турция

Часове след като встъпи в длъжност с новите си засилени правомощия като президент в понеделник, той назначи зет си Берат Албайрак за финансов министър. Това засили опасенията, че Ердоган ще се стреми да упражнява по-голямо влияние върху паричната политика.

В сряда местни медии цитираха Ердоган да коментира, че смята, че лихвените проценти ще паднат и че Албайрак ще стори необходимото в тази връзка.

Ердоган назначи зет си за финансов министър

Ердоган назначи зет си за финансов министър

Фуат Октай е първият вицепрезидент в историята на Турция

"Разполагаме с много инструменти. Смятам, че ще видим спад на лихвените проценти оттук нататък", подчертал турският държавен глава и допълнил: "Сигурен съм, че не само държавните ни банки, но и частните ни банки ще поемат отговорност, ако е необходимо."

"Ердоган каза вчера, че лихвените проценти трябва да паднат", посочва турски банкер, като добавя: "Това беше разтълкувано като желание за намаляване на лихвения процент от Турската централна банка във време, когато се очаква допълнително затягане, а инфлацията надхвърля 15 процента."

Комисията по паричната политика на Турската централна банка, която увеличи лихвите с 500 базисни пункта от април насам в опит да обуздаят поевтиняването на лирата, ще заседава на 24 юли.

Ердоган определи високите лихви като "майката и бащата на всяко зло" и многократно изради желание за по-ниски разходи по кредитите, за да се стимулира икономическият растеж.

Инвеститорите обаче смятат, че движената от кредити икономика прегрява и искат решително увеличение на лихвените проценти, за да се укроти двуцифрената инфлация.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's изрази тревога относно перспективата за независимост на централната банка, като се имат предвид промените от тази седмица, които превръщат президента в единствено отговорен за назначаването на членове на Комисията по паричната политика към Централната банка и съкращават мандата на гуверньора на банката.

Предизвикателствата пред ефективността на Централната банка са най-големият проблем пред кредитния рейтинг на страната в момента, отбелязаха от Moody's.