Местни жители се събраха на летището в Махачкала, решавайки че израелските бежанци летят от Тел Авив за Дагестан. Това е станало след съобщението, че на летището е кацнал самолет на авиокомпания Red Wings с полет от Тел Авив. Това съобщи руската служба на Би Би Си.

Снимки и видеоклипове, показващи тълпа близо до сградата на летището, са публикувани от каналите в Telegram. Някои хора дойдоха с палестински знамена. Както пише телеграм каналът "Тут Дагестан", някои от протестиращите в търсене на израелски граждани проверяват документите на хората, напускащи сградата на летището.

В опит да овладеят ситуацията властите изпратиха части на Росгвардия, но напрежението не стихва. Някои от протестиращите дори са проникнали на пистата за кацане.

Телеграм каналът "Внимание, новини" съобщава, че пътищата, водещи до летището, са блокирани, а на мястото на инцидента е пристигнала полиция. В едно от видеата, публикувани от канала, се чува как полицай казва по мегафона, че "разбира състоянието" на събралите се, но ги моли да се успокоят.

По-рано в телеграм каналите на Дагестан започнаха да се разпространяват съобщения, че се предполага, че самолет от Израел е трябвало да докара бежанци, които ще живеят в републиката.

Ден преди това жителите на Хасавюрт организираха събиране близо до хотел "Фламинго" поради слухове, че там уж са настанени бежанци от Израел. Събралите се хвърлят камъни по сградата и също влизат вътре, за да се уверят, че там няма евреи.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов обвини за инцидента "екстремистки ресурси", които разпространяват "фалшификати" в телеграмата.

ОМОН от Дагестан се прехвърля в окупираната Южна Украйна

ОМОН от Дагестан се прехвърля в окупираната Южна Украйна

Кремъл се опитва да спре украинското настъпление

Срещу антисемитските действия в Кавказ се противопоставиха, наред с други, координационният център на мюсюлманите от Северен Кавказ и министърът на националната политика на Чечня Ахмед Дудаев.