Огромни тълпи се събраха отново пред парламента в центъра на Буенос Айрес за една от най-големите демонстрации през последните години, свикана от главния профсъюз в южноамериканската страна - CGT, съобщи АФП.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Родината не е за продан" и "Храната не е привилегия", докато маршируваха под звуците на барабани и експлодиращи петарди и държаха високо гигантско чучело на президента Хавиер Милей.

"Дойдохме да защитим 40 години демокрация, да защитим родината", заяви пред множеството лидерът на CGT Хектор Даер.

"Да се разхождаш с моторна резачка е едно, а да управляваш - друго", добави той по повод честото размахване на моторна резачка от страна на Милей по време на предизборната кампания като символ на предвидените от него съкращения на публичните разходи.

Десет дни след като дойде на власт през декември, новият президент обяви набор от мащабни реформи, които намалиха някои придобивки на работниците, премахнаха тавана на цените на наемите и отмениха контрола върху цените на някои потребителски стоки, наред с други неща.

Равнището на бедност в третата по големина икономика в Латинска Америка е 40 %, а страната се бори с годишна инфлация, надхвърляща 200 %, след десетилетия на лошо финансово управление.

Основната цел на митинга в столицата беше парламентът, където депутатите обсъждат пакета от мерки за дерегулация и икономическа реформа на Милей, за който много граждани се опасяват, че ще ги направи уязвими за експлоатация и по-бедни.

По данни на полицията в Буенос Айрес се събраха около 80 000 души, докато протестиращите определиха броя им на половин милион.

Демонстрации се проведоха и в много други градове, където се събраха още хиляди хора.

Към призива за действие на CGT се присъединиха по-малки синдикати и граждански групи, които обещаха "да не отстъпят и на сантиметър от постигнатото" по отношение на защитата на работниците и потребителите, според друг лидер на CGT Пабло Мояно.

Стачката засегна въздушния трафик още в началото, като Aerolineas Argentinas отмени близо 300 полета, "засягащи повече от 20 000 пътници", което според компанията е довело до загуби в размер на около 2,5 млн. долара.

Инфлацията в Аржентина надхвърли 200% на годишна база

Инфлацията в Аржентина надхвърли 200% на годишна база

Тя достигна най-високото си ниво от началото на 90-те години на миналия век

Протестиращите в Буенос Айрес започнаха да се разпръскват мирно след около три часа по улиците.

Министърът на сигурността Патрисия Булрич настоя в сряда на X, че "Страната не спира!" и заяви, че "мобилизацията на протестиращите е малка в сравнение с броя на хората, които са решили да отидат на работа".

Първата стачка срещу реформите на Милей разтърси Аржентина

Първата стачка срещу реформите на Милей разтърси Аржентина

Стачката засегна транспорта, банките, болниците и обществените услуги

Тя определи броя на стачкуващите работници в Буенос Айрес на 40 000 души.

Правителството обеща да се придържа към плана си за реформи, а Булрих осъди "мафиотските профсъюзи, мениджърите на бедността, съучастниците съдии и корумпираните политици... които се противопоставят на промяната, демократично решена от обществото".