Ожесточените боеве продължават около сирийския град Алепо, където настъпление на бунтовниците се опитва да пробие обсадата на правителствените сили върху контролирани от бунтовниците територии, съобщава БиБиСи.

През уикенда бунтовниците се опитаха да свържат отново обкръжения район на изток с контролирани от тях територии на запад.

Те взривиха огромна бомба в тунел под позиции на сирийската армия в стратегически квартал „Рамуса”

Сирийската армия отвърна на удара с помощта на руски въздушни удари, за да спре пробива на бунтовниците.

Около 250 хил. цивилни живеят под обсада в контролираните от бунтовниците райони, откакто правителствените сили ги блокираха през миналия месец.

„Сега отправяме поглед към района на Рамуса, но руските самолети засилват бомбардировките си, което ни възпира да се придвижваме бързо”, коментира бунтовнически командир пред „Ройтерс”.  

Друг източник от средите на бунтовниците заявил, че около 10 хил. войници, поне 95 танка и няколкостотин ракетни установки са били разположени за определената от него като „велика епична битка за Алепо”.

Източникът изтъкнал, че десетки атентатори самоубийци също са подготвени да блъснат заредени с експлозиви военни коли в армейски КПП-та.

Сирийският център за наблюдение на човешките права определи настъплението на бунтовниците като най-мащабното досега, включващо сражения по основните бойни фронтове на разделения град.

Сирийските правителствени войски, подкрепяни от руски бойни самолети, изградиха солидна отбрана.  

Междувременно Русия и Сирия обявиха откриването на хуманитарни коридори за цивилни и бунтовници, желаещи да се предадат, но се съобщава за малко хора, които ги използват.

Местен жител заявил пред БиБиСи, че понастоящем животът в града е изключително труден: „Като се започне с това, че напълно изчезнаха основни храни, имам предвид зеленчуци, защото те идват от провинцията. Хората се страхуват, защото онези семейства, които имат деца и които трябва да им осигурят мляко, не могат да си го доставят от пазарите, защото няма."

„Общественият транспорт напълно спря заради липса на гориво, а вие знаете, сега е лято и е много трудно да излизаш навън през деня, така че хората си седят по домовете, а също така е по-добре, за да избягват обстрела”, допълва жителят на Алепо.