Делегация, представляваща правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, пристигна в Мексико Сити в петък, за да подпише "социално споразумение" с политическите си опоненти, след като преговорите между двете страни бяха в застой повече от година, съобщи "Ройтерс".

Правителствената делегация се ръководи от лидера на Конгреса Хорхе Родригес от управляващите социалисти, а опозиционната група се оглавява от политика Херардо Блайд.

С посредничеството на Норвегия, преговорите ще бъдат възобновени след месеци на неформални срещи и биха могли да облекчат петролните санкции на САЩ срещу Венецуела, като същевременно засилят дейността на голямата петролна компания Chevron в енергийния сектор на страната.

Изолацията на Мадуро отслабва

Изолацията на Мадуро отслабва

Новият колумбийски президент отива в Каракас

Преговорите имат за цел да се излезе от тежката задънена улица между авторитарния режим на Мадуро и разделената политическа опозиция на фона на масовото напускане през последното десетилетие на венецуелци, бягащи от икономическа мизерия.

В събота се очаква двете страни да подпишат споразумение, което има за цел да отговори на жизненоважни социални нужди, според правителството.

Деветчленната делегация на Родригес включва Камила Фабри, съпругата на колумбийския бизнесмен Алекс Сааб. Екстрадирането на Сааб в Съединените щати през октомври 2021 г. по обвинения в пране на пари разгневи правителството на Венецуела и накара преговорите да бъдат прекратени. Оттогава Мадуро настоява за освобождаването на Сааб. 

Родригес заяви, че споразумението има за цел да се справи с проблемите при предоставянето на обществени услуги, но не предостави подробности за сумите или сроковете за получаване на средства, които ще бъдат администрирани от ООН.

В четвъртък Мадуро каза, че преговорите ще позволят на Венецуела "да възстанови отвлечените ресурси и да ги инвестира в хората", добавяйки: "Тогава ще видим какви други въпроси могат да бъдат обсъдени". Прочетете още

Опозицията вижда преговорите като изход от продължителна политическа криза с евентуално споразумение за провеждането на свободни и честни президентски избори през 2024 г.

Мадуро: Украйна е колония на САЩ

Мадуро: Украйна е колония на САЩ

Позиция на президента на Венецуела

Делегацията на опозицията се очакваше да пристигне в Мексико по-късно.