Съвета за сигурност на ОOН започна днес дебати върху  проект за осъждане на репресиите извършени в Сирия от страна на правителствените сили срещу демонстрантите.

 Според френския вестник Експрес, предложения текст изисква незабавно прекратяване на насилието, като едновременно с това осъжда и систематическите нарушения на човешките права в страната. Според британския посланик в ООН, света не трябва да остане безучастен към всичките тези престъпления които в момента се случват в Сирия.

От март месец, когато избухнаха пъвите протести, до сега над 1100 души са намерили смъртта си в сблъсъците със силите на реда, а много други са потърсили убежище в съседна Турция.
Сред някои от западните политици съществуват подозрения, че срещу гласуването на подобна резолюция ще се обявят представителите на Русия и Китай в организацията.

Руския министър на външните работи Сергей Лавров даде да се разбере, че неговата държава е против една такава резолюция насочена срещу един от принципните съюзници на Москва в Близкия Изток. Според него, една такава резолюция не би мога да доведе до прекратяване на насилието в страната, а напротив, би имала обратния ефект.