Британската проевропейска Либералнодемократическа партия спечели депутатско място в британския парламент, което досега е било под контрола на управляващата Консервативна партия.

Това е изненадващ резултат, който либералдемократите приветстваха като отхвърляне на "твърдия Брекзит", който може да извади страната от единния европейски пазар, отбелязва "Ройтерс".

Победата на представителя на либералдемократите Сара Олни в избирателен район в югозападен Лондон, взимайки повече гласове в сравнение с 23-те хиляди гласа за консерваторите през 2015 г., илюстрира дълбоките разделения във Великобритания, мнозинството от чиито граждани гласуваха за излизането от ЕС на референдума през юни.

Този изборен резултат също така смалява и без това вече малкото мнозинство на управляващите консерватори в парламента, който може да се наложи да одобри решението на премиера Тереза Мей за задействане на официалния процес по излизането от Европейския съюз.

Богаташките лондонски райони Ричмънд Парк и Северен Кингстън, които избраха Сара Олни, подкрепиха членството на Великобритания в ЕС на референдума.

Олни, която е водила кампания за депутатското място с обещанието да гласува срещу задействането на преговорите за излизане, заяви, че избирателите били изпратили "шокова вълна" спрямо процеса по Брекзит.

"Нашето послание е ясно: ние не искаме твърд Брекзит; ние не искаме да бъдем извадени от единния пазар; и ние няма да позволим нетолерантността, разделението и страхът да победят", изтъкна тя в реч, след като беше обявена победата ѝ.