Италианските опозиционни партии призоваха в понеделник за разпускане на крайнодесни партии, след като беше публикуван видеоклип, показващ стотици мъже, които отправят фашистки поздрави по време на митинг в Рим, предава Ройтерс.

Митингът се проведе в неделя пред бившия щаб на групата MSI - неофашистка партия, която в крайна сметка се превърна в консервативната партия "Италиански братя", чийто съосновател е Джорджия Мелони, сега министър-председател.

Събитието отбеляза 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти в Рим.

Двама от мъжете бяха застреляни от заподозрени крайнолеви бойци, докато третият беше убит от полицията след бунт, избухнал малко след стрелбата. Никой никога не е бил осъден за тези убийства.

"Това е неприемлив позор в една европейска демокрация", каза Карло Календа, ръководител на центристката партия "Действие".

Възпоменания за убийствата в Рим се провеждат всяка година, но опозиционните партии заявиха, че подобни прояви на профашистки настроения са забранени и поискаха разследване.

"Изглежда като 1924 г.", каза лидерът на Демократическата партия Ели Шлайн, имайки предвид годината, в която фашисткият лидер Бенито Мусолини постигна категорична изборна победа, преди да закрие многопартийната политика в Италия.

"Случилото се е неприемливо. Неофашистките групи трябва да бъдат разпуснати, както е посочено в конституцията", добави тя.

Следвоенната конституция на Италия забранява реорганизацията на разпуснатата фашистка партия на Мусолини, но крайнодесните групи заобикалят проблема, като дават на организациите си нови имена и се обявяват за нови образувания.

Партията "Италиански братя" не коментира неофашисткия митинг, докато външният министър Антонио Таяни, който ръководи по-умерената дясна партия "Форца Италия", каза, че всяко прославяне на диктатурата трябва да бъде осъдено.

"Има закон, който гласи, че не можете да се прави възхвала на фашизма у нас", каза той.

Мелони възхваляваше Мусолини в младостта си, но оттогава промени позицията си, заявявайки през 2021 г., че в нейната партия "няма място" "за носталгия по фашизма, расизма или антисемитизма".

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Мелони: Миграцията няма да реши демографската криза в Европа

Тя говори на среща за демографията в Будапеща, организирана от унгарския премиер Виктор Орбан