Радикалното движение "Талибан" може да завземе властта в Афганистан в рамките на няколко години, след като американските войски напуснат страната. За това предупреждава в. "Ню Йорк таймс".

Американското разузнаване е казало на администрацията на американския президент Джо Байдън, че ако американските войски напуснат Афганистан, без да постигнат споразумение между движението и афганистанското правителство, страната до голяма степен ще падне под контрола на талибаните в рамките на две до три години. Според американски служители това от своя страна потенциално ще даде възможност на терористичната група "Ал Кайда" да набере сила в Афганистан.

"Ню Йорк таймс": САЩ тайно прехвърлили над 1 млн. военни в Афганистан

"Ню Йорк таймс": САЩ тайно прехвърлили над 1 млн. военни в Афганистан

Войната с талибаните остава приоритет

Отбелязва се, че тази оценка е изготвена миналата година, когато Доналд Тръмп е бил шеф на Белия дом, но не е разкрита по-рано. В същото време някои представители на администрацията на Байдън са скептични по отношение на всякакви разузнавателни прогнози за възраждането на "Ал Кайда" или терористичната група "Ислямска държава".

На 29 февруари 2020 г. предишната администрация на САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха. САЩ, техните съюзници и коалицията обещаха да изтеглят всички войски от страната в рамките на 14 месеца. Талибаните са гарантирали, че няма да използват територията на Афганистан за действия, които представляват заплаха за сигурността на САЩ и техните съюзници.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Започналите след това срещи на талибаните с представители на афганистанското правителство дори не доведоха до разработването на дневен ред за действителните мирни преговори и стигнаха до безизходица. Байдън каза, че за американската администрация ще бъде трудно да изтегли американските войски от Афганистан до 1 май, но в момента не се планират да ги оставят в страната до следващата година.