Бившият президент на Съединените щати Доналд Тръмп си осигури победа на вътрешните избори за републиканците в Айова, според прогнозите на CNN и CBS News, с което затвърди позициите си в президентската надпревара на партията през 2024 г.

Жителите на щата Айова се събраха на повече от 1600 места, за да участват първичните избори в щата. Така те поставиха началото на президентската кампания през 2024 г. в Републиканската партия.

Оценките на CBS News сочат, че Тръмп ще си осигури поне 16 делегати от Айова, което е изключително важно в контекста на 40-те републикански делегати в щата, които се разпределят пропорционално.

По-рано беше съобщено, че се разгръща сериозна борба за второто място след Тръмп. Според социологическите проучвания бившата посланичка в ООН Ники Хейли и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис са почти на еднаква подкрепа, въпреки че според последното проучване Хейли има малка преднина пред ДеСантис - съответно 20% срещу 16%.

Тръмп все още е фаворит сред републиканците за президент на САЩ

Тръмп все още е фаворит сред републиканците за президент на САЩ

Това показват резултатите от проучване на Reuters/Ipsos

Според анкета, проведена от репортери на CBS News по време на събранията, имиграцията остава най-важният въпрос за местните републиканци, а икономическата политика е на второ място.

През последното малко време републиканските политици настояват президентът Байдън рязко да затегне борбата с нелегалната имиграция в САЩ и да засили сигурността на границата на страната с Мексико.

Една от основните причини, поради които Сенатът на САЩ все пак може да одобри мащабен пакет от военна помощ за Украйна, остава конфликтът между републиканците и демократите по отношение на миграционната политика.

Анкета сред жителите на Айова, които ще присъстват на републиканския вот в понеделник вечер, ни помага да разберем защо кампанията на Тръмп за преизбиране се развива добре досега.

Около половината от републиканците, присъстващи на този първичен, смятат, че са част от движението на Тръмп "Да направим Америка отново велика".

Огромното мнозинство от участниците смятат, че Тръмп всъщност е спечелил президентските избори през 2020 г. Процентът на вярващите в това достига 90% от поддръжниците на Тръмп като цяло.

Тръмп трябва да плати 400 000 долара на The New York Times

Тръмп трябва да плати 400 000 долара на The New York Times

Съдебни разноски по загубено дело

Тази статистика има смисъл с анкетата, която CBS News проведе този уикенд: според резултатите от нея повече от 70% от републиканците смятат, че Тръмп "абсолютно" може да победи Джо Байдън на изборите през 2024 г. Това е много повече от тези, които вярват, че Хейли или ДеСантис могат да спечелят.

Обикновено кандидат-президентите, които губят избори, бързо избледняват от съзнанието на хората; те не могат да се отърсят от ефекта на поражението.

Но Тръмп успя да убеди републиканците - както тук, в Айова, така и в цялата страна - че всъщност не е загубил.

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

След като вече 2 щата се позоваха на14-та поправка, за да го дисквалифицират

Гласуването в Айова се провежда в сурови зимни условия. Температурите паднаха до минус 23 градуса.