Съдия в Ню Йорк нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да плати близо 400 000 долара, за да покрие съдебните разноски на The New York Times от вече прекратено дело, което той заведе срещу вестника, трима от неговите репортери и неговата племенница, съобщава CBS NEWS.

Тръмп съди New York Times през 2021 г., обвинявайки вестника в заговор с отчуждената му племенница Мери Тръмп, за да получи и публикува данъчните му досиета.

Нюйоркският съдия Робърт Рийд отхвърли делото срещу Times и неговите репортери през май 2023 г., като постанови, че те са защитени съгласно Първата поправка и нареди на Тръмп да покрие техните съдебни разноски. В петък Рийд определи, че 392 638,69 долара са разумна сума, като се има предвид сложността на случая и замесените адвокати. 

През 2018 г. репортерите от New York Times Сузане Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнър публикуваха разследване за богатството и данъците на Тръмп, разкривайки подробности от данъчните декларации, които бившият президент не желаеше да оповести публично. По-късно вестникът печели награда "Пулицър" за своите репортажи.

Тръмп пред съда: Невинен съм

Тръмп пред съда: Невинен съм

Ключов процес за президентската кампания в САЩ

Припомняме, че по-рано тази седмица Тръмп се яви в съда в Ню Йорк по обвинение, че семейната му компания Trump Organisation е организирала схема за измама на стойност 370 млн. долара.

Тръмп се обяви за невинен и пренебрегна забраната на съдията да се занимава с политика, като нарече това измама и лов на вещици, за което трябва да бъде обезщетен.

Той заяви, че е бил тормозен от "някой, който се кандидатира за президент". Политикът нарече щатските прокурори "позорни".

Коментирайки твърденията на прокурорите, Тръмп заяви, че финансовите отчети "са перфектни", банките са получили обратно средствата си и "са били възможно най-щастливи".

По време на процеса стана ясно, че действителната квадратура на триетажния му пентхаус в Тръмп Тауър е три пъти по-малка от посочената в документите. Политикът нарече това "честна грешка", която е била поправена.

Речта на Тръмп продължи пет минути, след което съдия Артър Ергърнън го уведоми, че времето изтича, като показа екрана на телефона си. Политикът обвини съдията, че не го е изслушал, при което съдията помоли адвокатите му да успокоят клиента си и обяви почивка.

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

Върховният съд решава през февруари допуска ли Тръмп до изборите

След като вече 2 щата се позоваха на14-та поправка, за да го дисквалифицират

Това са само част от правните проблеми на Тръмп, докато той води кампания за преизбиране. Въпреки неприятностите, той все още е фаворит сред републикаците за президент на САЩ.