Федерален прокурор в Аржентина призова в понеделник вицепрезидентът Кристина Фернандес де Кирхнер да излежи присъда от 12 години затвор по обвинения в корупция, съобщи "Блумбърг".

Милиони аржентинци на протест срещу Кристина Кирхнер

Милиони аржентинци на протест срещу Кристина Кирхнер

Икономическите реформи и опитът да наложи тоталитаризъм разгневиха

"Обществото призовава за справедливост. Съдии, сега е моментът. Това е -  или корупция, или правосъдие", каза прокурорът Диего Лучани по време на уебкаст процес от Буенос Айрес, преди да произнесе искането си за присъда. Той също така призова на Кирхнер да бъде забранено да заема публични длъжности в бъдеще.

Кирхнер, която притежава по-високо ниво на имунитет за двойната си роля на ръководител на Сената, отдавна отрича да е извършила неправомерни действия, критикувайки обвиненията като политически мотивирани. Тя ще говори във вторник, за да се защити срещу искането за присъда.

В Аржентина разпоредиха арест за експрезидента Кристина Кирхнер

В Аржентина разпоредиха арест за експрезидента Кристина Кирхнер

Разследвана е във връзка с атентат срещу еврейски център

Вицепрезидентът е обвинен в предполагаема измама с други правителствени служители и бизнесмена Лазаро Баес, чиито компании са получили множество обществени договори за строителство, докато Кирхнер е президент на Аржентина от 2007 до 2015 г.

Отделни съдебни преследвания, които са в различни правни стадии, твърдят, че Баез е изплатил милиони на семейство Кирхнер, за да отседнат в техните семейни хотели в провинция Патагония, където те са управлявали, без реално да използват стаите.

Президентът Алберто Фернандес незабавно публикува изявление в понеделник следобед в подкрепа на Кирхнер, определяйки случая като "съдебно и медийно преследване".

"Нито едно от действията, приписвани на бившия президент, не е доказано", каза Фернандес в изявлението.

Малко вероятно е Кирхнер да получи затвор в близко бъдеще. Освен законния й имунитет като вицепрезидент, съдия ще трябва да се произнесе по случая и все още не е определена дата за такова изслушване. Кирхнер може също така да обжалва решението пред Върховния съд на страната, което може да разтегне делото още повече.

Припомняме, че през годините тя имаше и други проблеми със закона. През 2017 година, аржентински съдия издаде заповед за арест на бившия президент за предполагаемо покриване на иранска роля във връзка с атентат в еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г.

Кирхнер бе обвинена, че е сключила споразумение с Техеран, което е позволило на заподозрени ирански официални представители, които са наредили атаката да бъдат разпитани от аржентински магистрати в Техеран, а не в Буенос Айрес.

При атентата загинаха 85 души.

Кирхнер също бе разследвана за корупция и пране на пари.

Все пак обвинението вероятно ще разпали политическото напрежение в нация, която вече е изправена пред тежка икономическа криза на фона на разделена управляваща коалиция.

Споразумението между Аржентина и МВФ няма да се променя

Споразумението между Аржентина и МВФ няма да се променя

Дълговото споразумение е на стойност 45 милиарда долара