Дълговото споразумение на стойност 45 милиарда долара между Аржентина и Международния валутен фонд (МВФ) няма да бъде променено. 

Това заяви аржентинският министър на икономиката Мартин Гусман след срещата си с ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи "Ройтерс".

"Няма да променяме целите на програмата с МВФ", каза Гусман пред местните медии.

Левоцентристкото перонистко правителство на южноамериканската страна, водено от президента Алберто Фернандес, сключи споразумение на ниво персонал с международния кредитор в началото на март, за да избегне неизпълнение.

МВФ рефинансира дълг на Аржентина на стойност 44 милиарда долара

МВФ рефинансира дълг на Аржентина на стойност 44 милиарда долара

Около 9,66 милиарда долара ще бъдат изплатени незабавно

Сделката излага нов график на финансиране за период от 30 месеца, който да замени провалена програма от 57 милиарда долара от 2018 г., която страната производител на зърно не беше в състояние да изплати след години на рецесия, нарастваща инфлация и бягство на капитали

Въпреки това Гузман предупреди, без да дава повече подробности, че ще има промяна в акцента, за да се съсредоточи върху мрежата за социална сигурност поради последиците от войната в Украйна, която предизвика световна инфлация.

Аржентина отдавна страда от изключително висока инфлация. Войната обаче доведе до скокове на цените и в Аржентина, както и в голяма част от Латинска Америка.

Инфлацията в Аржентина през 2021 г. надхвърли 50 процента.

Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на огромен дълг

Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на огромен дълг

Преговорите се водеха от 2020 г. насам