Бордът на Международния валутен фонд одобри нова програма с Аржентина за около 44 милиарда долара, съобщава Агенция Ройтерс. МВФ подчерта, че планът идва с "изключително високи" рискове.

Споразумението, постигнато с консенсус и бележи 22-ата програма на МВФ за Аржентина. То идва след повече от година преговори. Той заменя провалена програма от 57 милиарда долара от 2018 г., за която Аржентина все още дължи над 40 милиарда долара.

Около 9,66 милиарда долара ще бъдат изплатени незабавно.

Одобрението идва, след като Конгресът на Аржентина подписа на 17 март финансовия аспект на споразумение на ниво персонал, но не и политиките, които се очаква да поддържат икономиката в правилната посока и дълга устойчив.

Рисковете за програмата са изключително високи и последиците от войната в Украйна вече се материализират", каза в изявление Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

В този контекст, ранното прекалибриране на програмата, включително идентифицирането и приемането на подходящи мерки, ако е необходимо, ще бъде от решаващо значение за постигане на нейните цели.

Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и последвалите санкции повишиха цените на много стоки, включително енергията и храните, рязко и се очаква да тласнат инфлацията дори по-високо, отколкото се очакваше.

Сделката има за цел укрепване на публичните финанси, започване на намаляване на инфлацията и изграждане на пазара на дълг в местна валута, наред с други цели.

Политическите трусове в управляващата лявоцентристка коалиция в Аржентина се разшириха заради сделката и има опасения, че свързаните икономически връзки ще натоварят допълнително хората в южноамериканската страна, бореща се с инфлация над 50%.

Малко вероятно е това да предизвика положителния шок на доверието, увеличаването на частните инвестиции и достъпа до международните капиталови пазари, от които страната има остра нужда.

Споразумението на Аржентина от 2018 г. беше най-голямото в историята на МВФ и фондът рискува да нанесе щети на репутацията, ако програмата не успее.

Имаше много критики към тази сделка, че тя ще се разпадне, че това е лека сделка с МВФ, това е лейкопласт...

Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на огромен дълг

Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на огромен дълг

Преговорите се водеха от 2020 г. насам