Прокуратурата в Германия смята, че руските специални служби са замесени в убийството през август на грузински командос в Берлин и иска да поеме разследването. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на юридически източник, потвърждавайки информация на германската обществена телевизия ARD.

Мярката би могла да засили напрежението между Германия - и други западни страни - и Русия, след напреженията във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия през миналата година.

Чеченец застреля грузински командос в Берлин

Чеченец застреля грузински командос в Берлин

Той го е нападнал в гръб, след което е избягал с велосипед

40-годишният Зелимхан Хангошвили, който преди това се е сражавал заедно с антируските сепаратисти в руската република Чечня, е бил прострелян два пъти в главата в централен берлински парк през август, докато се е отправял към джамия.

"Имаме доказателства, че зад убийството стои чуждестранна разузнавателна агенция и следователно случаят ще бъде поет от федерален прокурор тази седмица", заяви източникът, който отказа да бъде назован.

Заподозрян е задържан малко след убийството, а седмичникът "Шпигел" съобщи, че номерът на паспорта му го свързва с руските специални служби.

Русия отрече твъденията за участие в убийството на грузинския командос

Русия отрече твъденията за участие в убийството на грузинския командос

Това потвръди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Берлинската прокуратура, която досега е ръководила разследването, заяви, че заподозреният е бил заловен, след като се е опитал да изхвърли предполагаемото оръжие на убийството в близката река Шпрее, заедно с велосипед, който е карал.

Русия проведе големи военни кампании в периода 1994-1996 и 1999-2000 г. срещу сепаратистите в Чечня, разположена в Кавказ на границата на Русия с Грузия. Много антируски бойци от тези войни сега живеят в изгнание и са в конфликт с проруските власти в Чечня.