Френската национална финансова прокуратура започна предварително разследване срещу бившия президент Никола Саркози, който е заподозрян в лобиране в интерес на руска компания, съобщава "Франс прес".

Казусът е свързан с консултантска дейност, с която Саркози се е занимавал в Русия, когато отново стана адвокат, след като загуби президентските избори през 2012 г.

Според Mediapart през 2019 г. бившият президент е подписал договор с руската застрахователна компания "РЕСО-Гарантия", един от чиито акционери е френската компания Axa. Axa от своя страна е голям клиент на адвокатската кантора Realyze, а неин съосновател е Саркози. Договорът за 3 млн. евро е разчетен за няколко години, а преди около година Саркози е получил 500 хил. евро от Русия по банковата си сметка, посочва изданието.

"Разследването се стреми да установи дали бившият държавен глава е действал като консултант, което би било напълно законно, или е участвал в потенциално престъпни лобистки дейности от името на руски олигарси", пише вестникът.

Случаят се разследва от лятото на 2020 г., след като френските власти са получили информация от финансовото разузнаване Tracfin.

През декември прокуратурата поиска Саркози да бъде осъден на четири години затвор (от които две - условно). Става дума за дело за подслушване, при което бившият президент е обвинен в корупция и търговия с влияние. Самият Саркози отхвърля всички обвинения. Съдът трябва да вземе решение по делото на 1 март.

Тръгва процесът срещу Саркози за финансиране от Кадафи

Тръгва процесът срещу Саркози за финансиране от Кадафи

Ако обвиненията бъдат доказани, тогава Саркози е изправен пред затвор до десет години и глоба от милион евро