Главните прокурори на американския щат Мериленд и окръг Колумбия възнамеряват да поискат от съда документите, свързани с бизнеса на американския президент Доналд Тръмп, съобщи АП.

Агенцията се позова на свои пожелали анонимност източници.

Ако ме отстранят от Белия дом, пазарите ще се сринат, предупреди Доналд Тръмп

Ако ме отстранят от Белия дом, пазарите ще се сринат, предупреди Доналд Тръмп

Американският лидер направи коментара в интервю за Фокс нюз

Това е процес, в който американският лидер е обвинен в нарушаване на конституцията на страната поради факта, че той твърди, че продължава да прави бизнес с други правителства. Прокурорите твърдят, че стопанинът на Белия дом нарушава разпоредбите на конституцията, които са насочени към борбата с корупцията и забрана на държавните служители да приемат подаръци, плащания и възнаграждения от други страни.

Според прокурорите Доналд Тръмп, като държавен глава, продължава да развива бизнес в международен мащаб и по-специално, да отдава под наем собствеността си на чуждестранни правителства. Става дума за хотел Washington Trump International.

Охраната на "Тръмп тауър" струва на Ню Йорк 24 млн. долара

Охраната на "Тръмп тауър" струва на Ню Йорк 24 млн. долара

Харчили са 308 хил. долара на ден

Прокурорите искат да разберат кои чужди правителства прехвърлят средства по сметки, свързани с хотел "Тръмп" във Вашингтон, и откъде идват тези пари.

Освен това ще се проведе разследване дали Доналд Тръмп след влизането си в Белия дом е получавал заеми било от банки, контролирани от чужди банки, за нуждите си на своята бизнес империя.

Адвокатите на Белия дом твърдят, че разследването е абсурдно, защото ограниченията в закона се отнасят за Доналд Тръмп като личност и обществен деятел, но не и за неговата бизнес империя.

Самият Тръмп отказа да обяви своята данъчна декларация. Критици смятат, че президентът не иска да се разбира как той използва вратичките в закона, за да не плаща данъци.