Прокурорите в Париж са започнали наказателно разследване на твърденията, че замърсяването на въздуха в столичното метро излага на риск живота на пътниците, съобщиха в сряда неправителствена организация и властите.

Операторът на метрото в Париж - RATP се разследва за евентуална измама и причиняване на неволни увреждания след твърдения, че умишлено занижава нивата на замърсяване и не информира пътниците за опасностите.

"Време е да се вдигне завесата на мълчанието и RATP да каже истината на потребителите", заяви ръководителят на кампанийната група Respire (Дишай) Тони Ренучи в изявление.

Така той обяви започването на наказателно разследване, което беше потвърдено от парижката прокуратура.

Благотворителната организация, която лобира за чист въздух, подаде правна жалба през 2021 г., след като проведе две отделни мониторингови разследвания.

Тя обвинява RATP, че е знаела за проблемите със замърсяването през последните две десетилетия.

През юни миналата година френският орган за наблюдение на общественото здраве Anses стигна до заключението, че нивата на токсични фини прахови частици са средно три пъти по-високи в метрото, отколкото извън него.

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Затрупаните с боклук улици на Париж - символ на протеста

Нови масови протести в четвъртък

Особено притеснителни са частиците, генерирани при спиране, докато замърсяването се следи само на три станции от цялата мрежа от 309 спирки, твърди Anses.

RATP заяви, че качеството на въздуха е "приоритет" и има "амбициозен план за действие" за справяне със замърсяването, който включва инсталиране на високоефективни вентилатори и електрически спирачни системи, които намаляват замърсяването.

По данни на общественото здравеопазване всяка година във Франция се регистрират около 40 000 случая на преждевременна смърт поради замърсяване на въздуха.