Прокурорите в най-многолюдния окръг на американския щат Джорджия образуваха наказателно производство относно продължилия с месеци натиск на бившия президент Доналд Тръмп за обявяване на недействителни на резултатите от президентската надпревара в щата, който по-конкретно включваше Тръмп да се обажда на щатския секретар Брад Рафънспъргър, за да му "намери" още гласове, припомня "Ню Йорк таймс".

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, който е демократ, е изпратил писмо до редица щатски официални лица с молба да запазят чувствителни материали, свързани с телефонното обаждане на Тръмп.

Потвърдиха автентичността на скандалния разговор Тръмп за Джорджия

Потвърдиха автентичността на скандалния разговор Тръмп за Джорджия

Президентът притискал власти да не потвърждават победата на Байдън

Официално лице, което е пожелало да да остане анонимно, е уточнило, че писмото дава да се разбере, че искането е съсредоточено около наказателно разследване.

Разследването в Джорджия ще е базирано в контролиран масирано от демократите окръг, който беше спечелен с огромно мнозинство от новия президент Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

Това решение идва, след като Рафънспъргър обяви, че службата му ще започне административно разследване на телефонното обаждане на Тръмп от 2 януари.

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Тръмп оказвал натиск върху избирателните власти в Джорджия

Според изтекъл запис в медиите

Тръмп също е изправен пред наказателно разследване в Ню Йорк, където районният прокурор на Манхатън Сай Ванс разследва евентуални финансови престъпления.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс започна отделно разследване за граждански измами срещу Тръмп и неговия бизнес.