Президентът Доналд Тръмп притискал щатския секретар на Джорджия да отхвърли победата на новоизбрания президент Джо Байдън в щата. Държавният глава е настоявал пред Брад Рафънспъргър "да намери доказателства за изборна измама", предаде "Блумбърг".

Washington Post първи съобщи това, позовавайки се свои източници. Тогава той не го посочи поименно поради заплахи и тормоз срещу длъжностни лица по изборите. Сега това е било потвърдено. 

Заместник-държавният секретар на Джорджия Джордан Фукс заяви пред NBC News: "Можем да потвърдим събитията, представени Washington Post".

Белият дом отказа коментар.

Припомняме, че по време на телефонно обаждане през декември президентът е казал на следователя, че ще бъде "национален герой".

Опитите на Тръмп да се намеси в текущо разследване може да се тълкуват като възпрепятстване на правосъдието или друго престъпление, посочва вестникът, позовавайки се на правни експерти.

Те обаче са предупредили, че случаят е труден за доказване.

Тръмп твърди, че ще разкрие измамите на избирателите в щата Джорджия

Тръмп твърди, че ще разкрие измамите на избирателите в щата Джорджия

Преброяването на ръце там показало, че Джо Байдън печели

Припомняме, че по-рано през януари вече изтече скандален разговор между двамата.

Разговорът се води предимно между Тръмп и Рафънспъргър, но началникът на кабинета Марк Медоус, адвокат Клета Мичъл и Раян Джърмани, адвокат на Брад Рафънспъргър също присъстват.

По време на разговора държавният глава притиска Рафънспъргър да "намери 11 780 гласа". Джо Байдън обаче спечели в Джорджия.

Той отправя заплахи, както и оказвва натиск балотажа тази седмица, който в крайна сметка реши мнозинството в Сената в полза на демократите.

Припомняме, че демократите постигнаха исторически победи и имат двама нови сенатори.

Щатският секретар на Джорджия е от Републиканската партия. По време на разговора той повторил, че Байдън честно е спечелил в Джорджия. Той заявява пред президента, че се позовава на неверни данни.

Ключови моменти от скандалния разговор на Тръмп

Ключови моменти от скандалния разговор на Тръмп

Експерти смятат, че могат да бъдат повдигнати обвинения на президента

От своя страна Рафънспъргър отговори, че това, което говори Доналд Тръмп за изборите в щата, не е вярно.

Припомняме, че Джо Байдън бе официално признат от Конгреса за следващия президент на САЩ в четвъртък, завършвайки два месеца неуспешни предизвикателства от неговия предшественик Доналд Тръмп, които избухнаха в насилие в Капитолия на САЩ, когато депутатите се срещнаха, за да ратифицират резултата от изборите.

Десетки бяха арестувани след размириците в Конгреса, а петима души починаха.