Предсрочни парламентарни избори се произвеждат днес в Латвия, предават чужди медии.

Гласуването в балтийската република започна в 7 часа местно време. Латвийците гласуват днес за сейм в 950 избирателни секции и 77 задгранични избирателни участъка. Повечето избирателни секции в страната ще приключат работа в 20 часа, а 124 секции ще бъдат отворени до 22 часа местно време.

Преброяването на гласовете се планира да приключи в неделя през нощта, а предварителните резултати ще бъдат обявени от ЦИК на 18 септември.

За наблюдение на изборите са акредитирани 46 международни наблюдатели.

Почти 1,6 милиона от 2,2 милионното население на Латвия има право на глас. В гласуването обаче не могат участват 345 000 рускоговорещи граждани, тъй като след разпадането на СССР те бяха лишени от латвийско гражданство.

Според прогнозите за първи път от последните 20 години насам проруска партия може да излезе начело. "Център на съгласието" има най-големи шансове да спечели преднина, но не и мнозинство на предсрочните парламентарни избори, сочат проучвания на общественото мнение.

Най-вероятният развой на изборите е коалиране на двете дясноцентристки партии, класирани в проучванията на второ и трето място, с цел да не се допусне "Център на съгласието" да получи мандат за съставяне на правителство.

До избори се стигна, след като предишният парламент бе разпуснат след национален референдум.